Uncategorized

Aku dianggap Kurang siuman Gara gara ambil gambar sebelah pusara arrwah ibu dan ayah. Penjelasan Gadis ini buat ramai sebak

Memuat naik kisah sedih malah pernah dianggap g1la selepas bergelar yatim piatu dalam Twitter, perkongsian gadis bernama El ini pantas mendapat perhatian daripada netizen.

Tinggal di rumah anak yatim dan berjuang untuk meneruskan pengajian, apa yang dilalui oleh gadis ini untuk kelangsungan hidup seharusnya dijadikan pengajaran buat anak muda masa kini.

Dihantar ke rumah anak yatim

Hello everyone

Assalamualaikum.
Alright, itu memang kedua ibu bapa kandung saya. Mama dan Ayah saya. They passed away few years ago.

Saya anak tunggal. cuma ada seorang kakak tiri (anak mama dengan suami pertama, manakala saya anak mama dengan suami kedua). lepas 4 bulan..

Pakcik saya hantar saya ke rumah anak yatim di Ampangan, Seremban. Pertubuhan Anak Yatim Darul Aminan menjadi rumah baru untuk saya tinggal.

 

Aku dianggap Kurang siuman Gara gara ambil gambar sebelah pusara arrwah ibu dan ayah. Penjelasan Gadis ini buat ramai sebak

 

Pakcik saya janji untuk ambil saya balik bila saya cecah umur 12 tahun. Saya tunggu. Tapi, saya jadi penunggu. Tahun pertama, kedua dan akhirnya saya mula biasa tak pulang ke kampung.

saya tinggal je dekat orphanage tu even kawan kawan lain balik bercuti. Alhamdulillah Allah.

Owner orphanage tu pun kami panggil Mama Ayah. Mula mula saya tak biasa. hampir toreh tangan saya sendiri sebab tertekan. saya rindu mereka.

Saya tiada sesiapa di Seremban. Keluarga kakak tiri pun dah mula jarang lawat saya. Bila saya call, baru diorang datang dan ambik saya.

Saya ada parut di dagu. Waktu saya sekolah rendah, kawan kawan ejek saya, kata saya miskin, busuk. waktu tu, ayah pun dah tak ada.

Ada masa saya tertidur dekat luar rumah sebab kakak tiri saya keluar dengan suami and anak dia. tapi lepas saya masuk orphanage, tak lagi.

Saya dipanggil g1la sebab apa?

1. Lepas seminggu Ayah meningggal, saya terlupa tu. Saya tunggu ayah hari-hari jemput saya balik dari sekolah.

2. Setiap kali saya nak main dengan kawan kawan, saya akan kerumah diorang berjalan kaki seorang diri, lintas jalan, dan hampir dilangggar.

3. Disebabkan takut dengan budak kampung yang nakal, saya akan bagi diorang guna basikal saya, pukul saya. sebab ayah takda nak backup

4. Saya dipanggil g1la, depan muka sebab waktu ambik result UPSR, saya terus ke public phone. Nak dial number penjaga, terdial number Ayah. Kena gelak dengan kawan kawan masa tu. Apa boleh buat daaa. Saya excited dapat 2A masa tu.

5. Ada doktor kata saya berhalusinasi tentang kemalanggan keluarga saya. Iya. Waktu kemalanggan, saya hanya berumur 4 tahun. memang kecik.

Kami dilangggar mama dig1lis tapi mereka kata saya berhalusinasi.

 

Aku dianggap Kurang siuman Gara gara ambil gambar sebelah pusara arrwah ibu dan ayah. Penjelasan Gadis ini buat ramai sebak

 

Kami kemalanggan waktu malam. Saya saja saksi yang dapat menyaksikan macam mana keadaan masa tu. KAMI DILANGgGAR, MAMA DIG1LIS.

Mama dilangggar 2 kali, yang pertama, kereta. Yang kedua, lori. Hanya Allah tahu apa yang telah Dia rancangkan untuk saya. Saya terdiam.

Mungkin kanak kanak sebaya saya juga takkan mampu menipu kan? Tapi sayang polis tak terima keterangan saya, mereka kata saya berhalusinasi.

Saya dengan Mama sebelum kemalanggan and saya selepas kemalanggan. Dagu dan mulut saya terkoyak, dapat 20 jahitan. Itulah gambar last kami Okay.

Setakat tu je saya dapat kongsi soal kemalanggan kami. Ayah pula meningggal masa saya darjah 4. Dia sakit. Dia jatuh dlm bilik air.

Sejak Mama Ayah meningggal, setiap tarikh istimewa, saya akan sambut dengan mereka.

Hari Ibu/Bapa dan hari lahir saya sendiri And yes, mereka masih kata saya g1la sebab saya akan bergambar di pusara bersama Mama Ayah. maaf tapi itu saja yang saya ada.

Pesan saya, apa saja yang terjadi, sekalipun nyawa awak jadi ganti, kemana saja awak pergi, awak akan bawa nama ibu ayah sehingga m4ti.

Macam mana sambung belajar

My studies. how can saya study for diploma after Mama Ayah meningggal?

 

Aku dianggap Kurang siuman Gara gara ambil gambar sebelah pusara arrwah ibu dan ayah. Penjelasan Gadis ini buat ramai sebak

 

1. My savings

Simpanan saya di orphanage selama 7 tahun, jadi bekal. Tapi, simpanan saya pun tak cukup. hanya bertahan sampai saya semester 3. Sebab barang art bukan murah. Serba serbi saya beli sendiri.

Termasuk barangan mandian, belanja harian. Ada masa saya akan keluar dengan kawan, beli barang dekat luar, juga duit simpanan saya.

2. PTPTN

Pinjaman PTPTN saya hanya dapat RM1k untuk satu semester. Saya akan beli barang2 art dulu, dan selebihnya belanja saya.

Start semester 4,5 duit belanja saya hanya dari baki duit PT. Bulan pertama dan kedua saya okay. Masuk bulan ketiga, saya ‘puasa’.

Adakala, saya tak makan nasi hampir seminggu. Kadang-kada lupa bila last makan nasi. Tapi kawan2 saya ada, diorang belanja. Alhamdulillah.

Pakcik saya, sepupu saya, kawan-kawan termasuk pensyarah sendiri bagi saya belanja untuk makan setiap kali diorang perasan saya tak bermaya.

Tapi tak selalu. Sebab start semester 5, saya dapat bilik and tinggal sorang. Jadi, saya akan makan maggie dan biskut saja dlm bilik.

Kamar 2414, tertulis perjalanan pengajian saya sepanjang Semester 5 (Final Year) di UiTM Lendu. Terima kasih.

sila support kami

Popular Tag

Copyright © 2015 The Punde Theme. Powered by D'AhYoY

To Top