Uncategorized

Saya Nak Balik Malaysia, Ibu Hamil Ini Rayu Bantuan Untuk Elak Dipenjarakan Di Singapura

Baru-baru ini tular kisah seorang wanita rakyat Malaysia yang ditahan di Singapura atas kesalahan menjual barangan tiruan. Wanita yang menggunakan akaun Facebook Sabrina Zul (Nur Sabrina Ahmad) menyatakan sudah ditahan sejak 1 Jun lalu.

Pada September lalu, dia memuat naik kisah pilunya ini selepas berada dalam keadaan amat tertekan. Dia terpaksa berjauhan dengan anak kecil yang masih menyusu badan, malah terpaksa meminta belas kasihan untuk tempat tinggal. Lebih sayu apabila ketika ini dia disahkan hamil. Berjauhan dengan keluarga termasuk suami dan anak-anak membuatkan dia hilang punca dan tidak lagi bersemangat.

Ditambah pula dengan bantuan yang diharapkan daripada pihak berwajib menemui jalan buntu.

Sabrina dan suaminya.

Ditahan dari 1 Jun hingga kini

As Salam semua.. sy sabrina. Terlebih dahulu sab nk ucapkan jutaan Terima Kasih di atas segala sokongan dan nasihat dari semua walaupun sab ada yg kenal atau tidak. Sab dengan rendah hati ingin memohon doa semua dan bantuan apa yg anda boleh berikan pada Sab. Sab merupakan seorang rakyat Malaysia yg kini ditahan di Singapore atas kesalahan perniagaan dari 1 Jun 2018 hingga kini. Di sini Sab share macam mana sab lalui perkara ni. Sab berniaga di big box dah hampir 2 minggu di sana. Sab share booth bersama 2-3 org yang lain utk menampung kos sewa booth.

Dapat panggilan telefon daripada suami kawan

Hari Rabu 30/5 semasa berbuka, Sab dpt call dr suami kawan Sab mengatakan barang2 Sab telah diambil oleh polis dan kawan Sab ditahan di balai polis. Sab berada di jb ketika itu. Pada hari khamis 31/5 sab masuk ke singapore untuk berjumpa dengan kawan dan bertanya bagaimana keadaannya dan perlu ke Sab buat apa2 atau tindakan tentang perkara ni. Dia just inform Alhamdulillah xde pe2 yang perlu di risaukan cuma barang mmg xdpt balik je. So Sab ckp xpe la mungkin xde rezeki ttg barang2 tu dan Sab bgtau gak Alhamdulillah dia xkena apa2 hukuman.

Polis terus datang

Pasa hari Jumaat 1/6 Sab masuk semula ke singapore lebih kurang pukul 3 ptg , mmg lewat sbb hari tu kerana anak yg kecik xsihat & xnak berengang dgn Sab.. sebelum masuk kawan Sab asyik mesej n call tny bila nk dtg ke big box utk ambil semua barang2 Sab untuk di bawa pulang. Pada mulanye pelik juga kenapa sab kena ambil barang2 sedangkan yg tinggal kat sana cume display item (rak, baju dan kasut yg xde kaitan). Sab smpai je di kastam singapore kawan mesej & tny lagi bila nk smpai sbb katanya managment mall dah bising suruh ambil brg2 sab. Lebih kurang pukul 4 ptg sab smpai di big box, sab baru jejakkan kaki ke booth trus sab didatangi oleh 2 org pegawai polis ICA seorang lelaki & seorang perempuan. Mereka bgtau sab kena ikut mereka utk kes siasatan, mereka bgtau xnk gari sab sbb xnk malukn sab.. kemudian mereka minta passport & ic sab. Mereka check kereta sab, tp di kereta xde apa2 barang mereka jumpa, kemudian mereka bawa sab ke singapore expo utk check booth sab kat sana ada lagi barang atau apa2. Tp xde apa2 bukti atau barang yg mereka cari di sana.

Ikut polis ke balai

Dalam kereta mereka bgtau sab kena ikut mereka ke balai utk di soal siasat dan bgtau sab mmg xbleh balik ke malaysia hingga kes siasatan selesai nanti.. sab kena duduk di singapore lebih kurang 1-3 bulan paling cepat. Hanya Allah je yg tau perasaan sab ketika itu, sab fikir anak2 je dalam kepala ni. sbb yg kecik menyusu badan xpernah sab tinggalkn lebih 1 hari..ni pula nk tinggalkan berbulan dan fikir kat mana sab nk tinggal.

Terus disoal siasat

Sab smpai balai lebih kurang pukul 6 ptg & trus sab di soal siasat. Dalam soal siasat sab bgtau dgn mereka sab bawa masuk barang2 semua declare melalui kastam dan bayar tax, sab bgtau mereka kalau xboleh mesti x dibenarkan utk di bawa masuk..kemudian dah 2 minggu sab berniaga di big box, pihak organizer dan pihak mall xde dtg tegur atau warning jangan jual. sab bgtau mereka juga sab xtahu undang2 kat singapore mcmne. sab nmpk org lain jual so ingat biasa xde pe2.

Kalau tak datang lepas barang dirampas, tak kena tangkap

ketika soal siasat polis sendiri cakap kawan awk xde bgtau apa2 ke at least kalau sab tak pergi ke big box atau tak masuk singapre selepas hari kejadian rampasan barang mmg sab xkena apa2, sbb mereka xde details sab sehingga hari tangkapan tu..polis bagitau kawan sab yg beri maklumat sab akan dtg big box pada hari tangkapan dan sab ada booth lain di singapore expo. Polis terpaksa tahan sab sebab tugas dia, tp dia pon ckp at least kawan u bgtau xpayah dtg lagi.

Kawan tak nak jamin keluar lokap

semasa di tahan sab boleh keluar tp kena ada penjamin rakyat singapore.. husband puas call & mesej cari penjamin tapi ye la sab mana kenal rapat dgn org kat singapore setakat kawan2 biasa saje.. lama juga cari tp sorang pon xnak & xmampu nk jamin sab.. polis ada call rakan kongsi booth minta dia ikat jamin sab, dia xnk jamin smpaikn polis tu ckp is this call friend.. akhir sekali polis ckp sab ble kuar atas jaminan polis tp sab kena lalui proses gari masuk lokap semua..YA Allah seumur hidup mmg xpernah lalui bila kena gari, duduk dalam lokap smpaikan masa nk duduk lokap xble berhijab dia suruh buka.. Allahuakbar nk xnk mmg kena ikut arahan mereka sab takut sgt masa tu..

Risau anak masih menyusu badan

semasa di tahan, suami sab sendiri jumpa merayu pegawai polis tu minta ditukarkan tempat dengan sab sbb fikirkn anak2..tp polis xbagi..lebih kurang pukul 1 pagi sab dpt keluar dr balai selepas lalui semua proses tu.. Ya Allah masa lepas keluar dr situ xtau macam mana nk bgtau family sab yg xble blk jb sbb ayah sab sakit jantung, sab bgtau adik minta adik bgtau perlahan2 ayah n minta mak tgkkan ank yg kecik dulu.. sab ada 3 org ank smuanya prempuan yg sulung 9tahun, kedua 5thn dan yg kecik 1tahun lebih(menyusu badan) ..selepas keluar, sab xtau arah tuju nk kemana Alhamdulillah sab call seorang kakak kenalan dari malaysia kebetulan dia ada di singapore & berjumpa dgn dia.. sab trus terang sab bukan dr keluarga yg senang.. sab & husband berniaga sama2.. tujuaan mmg nk cari rezeki.. umpama apa kita berniaga tu, itulah rezeki kami sekeluarga. Dalam poket kami cash sgd mmg xbyk, fikirkan nk ke mana & buat apa.. Alhamdulillah seorang hamba Allah tolong sab hulurkn bantuan utk sab stay di hotel budget..

Bengkak susu

hari Sabtu sab cuba usaha berniaga di expo tapi masa malam lepas berbuka sab mula sakit(bengkak susu)..Dlm kol 2 pagi husband balik jb amik ank yg kecik, lagi 2 org menangis nk ikut tp nk buat macam mana.. Alhamdullilah syukur sangat2 pagi tu dlm kol 7lbh dapat jumpa anak dan menyusukan dia, hati ni xterluah bersyukur sgt sbb dapat lagi menyusukn dia..

Kedutaan Malaysia tak dapat tolong

Kemudian pd hari isnin sab cuba berusaha pergi ke kedutaan malaysia, minta bantuan dan minta pandangan apa yg perlu sab lakukan serta bantuan tempat tinggal jika ada.tapi hampa mereka kata mereka xble tolong, mereka hanya mampu callkan polis tersebut utk percepatkan kes sahaja. Tentang tempat tinggal mereka suggest backpckers sahaja. Sejak dr hari tu sab cuba cari rumah atau bilik yg murah utk disewakan. Tp rata2 yg nk sewakan bilik xnk ada kanak2.. paling tdk couple je boleh.. sbb tu keadaan jadi susah tentang tempat tinggal. Nak sewa rumah masih xmampu.. paling murah ada yg nak bagi sewa $1500.

Berbuka puasa sedekah orang

Hari demi hari Alhamdulillah ada kawan membantu, ada yg bg tumpang letak barang utk dijualkan asalkn ada juga hasil pencarian utk tampung hotel kat sini.. sab setakat ni mampu byr hari2 je dekat hotel.. apa yg ada itulah yg sab bayar.. makan utk berbuka Alhamdulillah hari2 ada yg sedekahkan.. syukur Alhamdulillah dpt kawan2 sama ada kenal atau x yg sudi membantu sab.. sab xminta apa sab minta doa dr semua.

Ikat perut nak bayar sewa hotel

14hb Jun 11 pagi sab kena dtang balai polis semula, pada masa tu mmg berharap dpt blk passport tp hampa sgt katanya xboleh.. Ya Allah esk raya anak2 lagi dua kat jb, jauh dr keluarga kat mana nak pergi, nak duduk? .. YA Allah sebak sgt bila terkenang macamni. Alhamdulillah sekali lagi ada hamba Allah beri tumpang tinggal di rumahnya, tapi kita ni menumpang ada ank lagi xlama juga sab dpt tumpang dan sab terpaksa pindah duduk di hotel semula. Alhamdulillah suami sentiasa meneman sab dan ank kecil ni, hampir 1bln lebih sab duduk di hotel kesemua saving dan apa yg ada terpaksa pakai, masa duduk di hotel kami terpaksa ikat perut, apa yg ada makan pon berkongsi 3 suami, anak. Ada ketika sab dapat bantuan makanan dari kawan dr malaysia yg dtg ke singapore, alhamdulillah.

Berjauhan dan bercerai susu

Hari demi hari tunggu masih tiada jawapannya. Sab da xmampu duduk di hotel lagi, sab cuba duduk di sebuah tempat yg ni, Alhamdulillah tuan rumah benarkan bawa ank bersama tinggal dengan kadar sebulan sewanya $600 itu tidak termasuk elektrik. Sab xmampu bayar sewa lagi sekarang, ni pun atas belas kasihan tuan rumah sab dpt membayar ansur2.. Apa ada sab bayar.Selama sab di singapore sab tidak dibenarkan bekerja mahupun berniaga. Di tambah pula sekarang sab terpaksa berpisah dengan anak yg kecil. Kerana sab terpaksa kerap ke balai.. Pihak polis tidak benarkn sab bawa dia ke sana. YA ALLAH.. Sab da mula berjauhan & bercerai susu buat sementara ni.. Family sab(ayah dan mak, adik sab) membantu jaga mereka bertiga tapi tau kan..ayah n mak sab bukan la kuat n sihat sgt risau anak2 dekat sana. Kadangkala anak lagi 2 org datang berjumpa dengan sab.

Suami habis had tempoh masuk Singapura

Pada 20/8 suami dan anak2 pulang ke jb kerana ada urusan yg perlu diselesaikan.. Kebetulan 22/8 aidil adha sab teringin juga makan makanan mak mertua dan ayah.. Suami masuk ke singapore dgn menaiki bas akan tetapi suami pula di tahan di kastam, katanya dia sudah melebihi had tempoh masuk ke singapore dlm masa 3 bln. Suami merayu katanya dapat hantar makanan dan malam balik pun dia xbenarkan.. Lagi sekali Ya Allah dugaan aidil adha sab sorang2 kat sgpore, perut kosong menunggu suami hingga ke petang sbb lama juga suami di tahan.. Akhirnya suami di hantar balik ke jb semula.. Pada masa tu sab beralaskan perut makan maggie je pd aidiladha.. Kesunyian rindu anak2 masih xboleh dibendung lagi.. Ank sab yg sulung xsihat & bbrpe kali terpaksa ke klinik kerana asthma.. Yg no. 2 asyik demam.. Ank yg kecil mak bgtau langsung xde selera nk mkn atau minum susu..

Video call sahajalah yang termampu

apa yg sab buat slalu dr jauh ni hanya video call ngan anak2.. Ibu mana yg kuat bila tau keadaan anak2 mcmtu.. Sab cukup terseksa dengan keadaan mcmni.. Kadang kala tidak boleh nak tipu diri, setiap kali anak tanya bila mama nak balik.. Tapi bila solat sab berdoa harap di beri kekuatan tabah tempuh dugaan ni.

Pihak berwajib tak boleh bantu

Pihak keluarga ada cuba meminta bantuan pihak adun dan pihak adun telah melanjutkan sehingga ke Kementerian Luar Ngeri tentang kes sab. Tetapi hampa, apabila tny update mereka maklumkan maaf tiada bantuan yg boleh diberikan. Sab cuba lagi menghubungi pihak embassy malaysia di singapore, jawapannya tetap sama tiada apa yg boleh dibantu. Pasrah dengan jawapan semua tu.

Sah mengandung

Bila Sab keseorangan di sini sab pula mula demam2, kurang selera makan.. Badan xsedap je.. Hati ni berkata sab mengandung ke, sab minta tlg rakan belikn pregnt test.. Ya Allah… Allah berikan sab rezeki..sab mengandung.. Sab menyusu badan ank, jadinya period mmg xteratur..sab xtau..Berapa bulan pun tak pasti, nak ke klinik di sini tapi tak mampu.

Minta tangguh jatuh hukuman

Tapi…. Dalam keadaan yg sab tau ni.. Sab dimaklumkan nak kena naik ke mahkamah.. Pd 26/9 sab telah dihadapkn ke mahkamah.. Mulanya sab akan dijatuhkn hukuman tp sab mohon hakim dilanjutkn jatuh hukum sebab sab perlukan suami dan sab nk jumpa anak2 dulu.. Hati ni xtahan sgt.. Sedih.. Sebak..seolah macam nak rebah je. Alhamdullilah hakim beri masa sehingga 24/10 hukuman akan dijatuhkan. Tetapi nanti 24/10 hakim akan jatuhkn hukuman pada sab, sab akan dikenakan denda. Jika sab x mampu utk bayar sab akan terus diheret masuk ke penjara. DEMI ALLAH.. Sab buntu, hanya berserah kepada Allah. Sab sekarang menghitung hari 24/10 akan tetapi sab ingin memohon semua doakan sab kuat, doakan sab tidak dikenakan apa2, dilembutkan hati hakim memberi sab peluang, tetapi dalam masa yg sama sab ingin memohon juga sekiranya ada dpt membantu sab mengumpul dana sekiranya sab boleh membayar charge yg dikenakan..sab berharap sgt kalian dapat membantu sab.Sab tidak mampu mencari peguam atau sebagainya, jika antara dapat membantu sy agar sy dapat pulang, sy memohon, merayu… Sab nk balik ke Malaysia, nak bersama anak2 dan keluarga.. Ditambah sab dalam keadaan sarat mengandung ni.. Perut sab makin membesar.. Ya Allah.. Aku memohon pada mu membantu ku.. Doakan sy kuat ye.. Jika anda nak hubungi sy boleh whatsapp +6593766462
#barang di bawa masuk secara sah declare & bayar tax
#disabitkan atas kesalahan menjual barang tiruan
#cubamintabantuantapitiada
No accc maybank :151017013660 (zul iskandar awaldin) -suami
01153010002254 ABSOLUTE VII ENTERPRISE Bank Islam. (Acc company)

Yg mengharap – sabrina

VK simpati dengan kisah Sabrina ni. Paling tak tahan baca pasal anak dia yang masih menyusu badan tu. Bengkak susu sebab tak dapat susukan anak. Sedih kan? Takde sesiapa yang boleh bantu ke?

Sumber: Sabrina Zul

sila support kami

Popular Tag

Copyright © 2015 The Punde Theme. Powered by D'AhYoY

To Top