Uncategorized

Allahuu..Tak sangka arif agama tapi berkelakuan macam ni..Malu lah weh

Semalam, viral di media sosial apabila seorang wanita mengucapkan tahniah kepada suaminya yang telah berkahwin dengan budak berusia 11 tahun . Berita itu buat ramai yang terkedu dan ada juga yang tidak setuju dengan tindakan suami wanita tersebut.

Menerusi status terbaru Syed Azmi, dia mendedahkan identiti suami kepada wanita tersebut. Menurutnya, gadis berusia 11 tahun itu bukanlah warganegara Malaysia. Lebih mengejutkan apabila lelaki itu merupakan seorang imam yang dikenali.
Seorang imam satu surau di kampung

Ada 2 isteri

Ingin mengikut sunnah

Budak 11 tahun itu bukan warga negara Malaysia

Jangan lepaskan saja, lihat lah sahsiah keluarga

Seorang imam satu surau di kampung

Semalam kita semua telah digemparkan dengan viral posting seorang isteri mengucapkan tahniah pada suaminya yang telah berkahwin dengan seorang budak berusia 11 tahun. Dalam viral tersebut terselit gambar di bawah. Gambar adalah kawan-kawan si suami dan wanita itu pula ialah ibu kepada anak perempuannya yabg di kahwinkan.

Gambar satu lagi merupakan status Whatsapp budak 11 tahun tersebut yang ditujukan kepada kedua-due isteri pertama dan kedua . (But i have a small doubt if she can read and write or someone else is writing this or take this)

NOW. IMAGINE A SCENARIO CASE. Ready?

This morning at around 2am i finally managed to get intouch with people affiliated to the husband. Since i cannot say about the source, and this post is tor us to learn and improve child protection, take it as a sample.

Suami seorang imam satu surau di kampung di hormati ramai. Dia juga seorang pembeli getah di kampung tersebut. Berumur 40, warganegara Malaysia. Anak sulung dalam keluarga. Ibu bapanya masih hidup. Kita panggil dia ustaz 0k?

Ada 2 isteri

Mempunyai 2 orang isteri. lsteri pertama mempunyai anak yang sudah 16 tahun ke atas dan isteri kedua mempunyai anak-anak bawah 12 tahun. Semua anak-anaknya di hantar ke sekolah. Kedua-dua isteri bekerja keras sebagai peniaga untuk menyara hidup. Tiada yang bercerai malah hubungan kedua dua isteri adalah baik.

Budak yang berkahwin. Umurnya 11 tahun. Anak bongsu. Ibu bapanya bekerja sebagai penoreh getah. Keluarga ini bukan warganegara Malaysia dan menjual getah pada ustaz. Jadi sekarang boss mereka meniadi menantu mereka sendiri. Semua adik beradik budak ni tidak bersekolah.

Perkahwinan budak 11 tahun dengan ustaz berlaku di Siam tanpa pengetahuan kedua-dua isteri pada bulan 6. Yang ke Siam merupakan keluarga perempuan dan kawan-kawan ustaz. Belum berdaftar di

Malaysia lagi.

Telah diketahui bahawa ustaz bercinta dengan budak 11 tahun pada bulan 3. Kedua-dua isteri berjumpa dengan ustaz (suami mereka) untuk mendapatkan penjelasan tapi suami cakap dia tak bodoh nak kawin budak. Jadi mereka percaya dan tinggalkan begitu sahaja.

ingin mengikut sunnah

lsteri pertama menerima gambar perkahwinan ustaz dengan budak 11 3 hari lepas. Dan berkongsi dengan isteri kedua. Kedua-duanya berjumpa dengan ustaz. Ustaz keluarkan bahawa “Nabi dan Siti Aishah boleh berkahwin dan dia ingin mengikut sunnah“ Tapi lepas nampak ada bukti bergambar, dia terus melarikan diri ke rumah maknya. Whatsapp dan FB ke kedua-due isterinya di block. This is why the second wife wrote everything, to reach to the husband sebab lepas dia Iari ke rumah mak dia, takde communication. Anak-anak ada yang nangis rindukan ayah mereka. Mereka tahu ayah mereka kahwin Iain.

Yang sedihnya, budak 11 tahun ni merupakan kawan kepada anak ustaz itu sendiri yang sebaya. Anaknya malu. Really malu.

Kedua-dua isteri tidak kisah untuk bermadu tetapi untuk ambil budak 11 tahun sebagai isteri adalah tidak masuk akal. Tetapi tak mahu diceraikan.

Terdapat beberapa pendapat yang tidak molek mengenai ibu bapa budak 11 tahun ini tapi takpelah. Kita biarkan.

Isu saya:

Budak 11 tahun, isteri isteri, anak-anak ustaz semua adalah mangsa dan kesemua mereka perlu di beri penjelasan dan dilindungi. Tapi nak dilindungi oleh siapa? Polis, JKM, Majlis Agama. lsteri kedua telah buat Iaporan kesemua tersebut tetapi tidak mendapat perhatian. Alasan: Kahwin kat Siam.

Bukan warganegara Malaysia. Tapi saya tidak tahu adakah mereka warganegara Thailand atau tidak dan di mana budak 11 tahun itu di Iahirkan. Ini masalah geography.

Budak 11 tahun itu bukan warga negara Malaysia

Masalah utamanya ialah budak tersebut baru 11 tahun. Siapa sebenarnya nak protect hak dia?

Dalam banyak-banyak benda nak protect, budak perempuan 11 tahun ni up pulak status yang mempertahankan pilihannya dan mencabar keduadua madunya.

Attitude macam ni bagaimana pula, lagi-lagi dengan sokongan ibu bapa kedua~dua pihak.

Memanglah perkahwinan ini tidak mendapat persetuiuan atau izin atau even pemberitahuan kata nak kahwin pun, tapi kalau nak kata salah, mereka tak kahwin kat Malaysia. Jadi ni tak kira.

Tapi kita tak boleh salahkan dia. Dia tidak dapat pendidikan dan itu salah kita. Dia vulnerable dan di eksploitasi.

Saya memohon sangat Majlis Agama melihat isu ini bukan sahaja dari segi agama tetapi dari segi hak kanak-kanak tersebut.

Kalau kita tak bagi kahwin atau tak daftarkan perkahwinan itu lagi teruk dan dalam islam tak perlu pun. Tapi hak kanak-kanak itu serta bakal anakanak nya nanti perlu di lindungi iuga. Kalau cerai macam mana nanti.

Faktor di kahwinkan kerana bercinta. Kalau betul tak salah, kenapa tak (ahwin je kat Malaysia. Bukan tak boleh. Undang-undang kita ada dan aagus.

Fact is suami seorang yang dihormati sebab ustaz dan imam surau di tampung perlu check balik please.

Akan bersambung lagi. Saya tidur jam 4pagi untuk lihat semua segi.

Saya cuba panjangkan bantuan pada both isteri pertama kalau boleh etapi mereka cuma mahu suami mereka kembali. Itu sahaja. Bab yang ni :aya tak faham tapi saya hormati.

Jangan lepaskan saja. lihat lah sahsiah keluarga

es macam ni bukanlah baru tapi kita hanya sering sensasikan tanpa penambahbaikan. Dari segi agama, sila jangan cuma Iepaskan sahaja etapi Iihatlah dari segi keadaan sahsiah keluarga semua.

Di bawah Enakmen Keluarga Islam yang dikuatkuasakan di semua negeri, sia minimum bagi lelaki adalah 18 tahun manakala bagi perempuan ialah 16 tahun. Sekiranya mereka di bawah umur (lelaki bawah 18 dan arempuan bawah 16, perkahwinan hanya dibenarkan jika ada kebenaran ahkamah dan persetuiuan ibu bapa mereka (lihat seksyen 8 Enakmen eluarga Islam Kedah 2008) yang di jalankan di Mahkamah Syariah Malaysia

Sumber : Syed Azmi

sila support kami

Popular Tag

Copyright © 2015 The Punde Theme. Powered by D'AhYoY

To Top