Uncategorized

‘Benarlah Syaitan Yang Level ‘Gabenor’, Mereka Merata-Rata’ – Respon Da’i Wan Isu Tegur Tudung Nurul Izzah

Semalam viral di laman Twitter rakaman seorang lelaki telah menegur tudung YB Nurul Izzah secara langsung di FBI Live. Teguran ini dianggap keterlaluan kerana lelaki tersebut telah menerangkan secara terperinci keadaan tudung yang terselak.

Dai Wan Dazrin sebelum ini menjelaskan ada beberapa peringkat dalam menegur. Teguran individu tersebut telah dikategorikan salah laku dalam bab teguran.
Viral di laman sosial

Video yang berdurai 0:51 saat ini menunjukkan lelaki tersebut menegur tudung YB Nurul Izzah yang terselak sewaktu berjumpa di sebuah balai berita. Apa yang memalukan adalah teguran yang dibuat terlalu terperinci sampai berubah terus muka YB!

Di Twitter, Da’i Wan telah memberi respon cara teguran yang dibuat tersebut salah dan dikategorikan salah laku dalam bab teguran. Ia bukan lagi teguran tetapi bukaan aib yang memang disengajakan.
Respon Da’i Wan

Dunia hari ini macam-macam jenis manusia ada, dalam bulan Ramadhan pula tu, benarlah syaitan yg level ‘Gabenor’, mereka merata-rata. Kalau kita tak jaga iman kita, puasa kita takkan mampu jadi ‘Perisai’.

mimisyaaaaa islam tidak melarang k‘ta utk menegur dan menasihati tetapi biarlah beradab. jaga a’b org, jaga air muka org, jaga maruah org. cuba letakkan kita ditempat dia, apa perasaan kita? sebagai seorg perempuan, maruah kita tinggi. 1d jangamah jatuhkan mom tu. byk lagi cara Iain utk kita tegur dan nasihat. sbb tu kita disuruh menuntut ilmu supaya k’ta tahu mcm mana nak tegur org dan mcm mana nak beradab.

mrsyida22._ Sokong 100%..islam mengaiar kita menjaga a‘b orang lain walaupun kita tahuseseorang tu ada buat slah atau pun t’dak..

snashfadziLhussain nak tegur boleh. tapi biar Ia beradab. jgn memalukan org tu. bnyk cara Iain boleh tegur. nak tunjuk alim, tapi tersalah jalan. hermm

aat280769 Menegur biar beradab.. Orang yg ikhlas akan menegur secara ‘senyap’ kpd kita… Tapi kalau tegur secara, ‘terbuka‘… Itu tujuan utk MENGHINA.. islarr mengajar kita supaya menjaga a‘b orang, dan juga aib SENDIR. allahuaIam… ”

Sumber : Da’i Wan via ohbulan

sila support kami

Popular Tag

Copyright © 2015 The Punde Theme. Powered by D'AhYoY

To Top